Mindennapi kenyerünk

A kenyérsütés számomra mindig is egy misztikus dolognak tűnt, amit tovább erősített egy kenyérsütőgéppel való kudarcos találkozás. Egy idő után úgy gondoltam, a kelesztett tészták és én nem leszünk jóbarátok, már ami az elkészítést illeti.

Aztán beköszöntött 2020 tavasza és megtapasztaltam, hogy kenyeret készíteni egyszerűbb, mint hittem. A sikeres sütéshez nem kell más, mint egy jó recept, megfelelő alapanyagok és egy kis kitartás. 

A kenyerem alapját adó receptet hetek alatt formáltam a saját ízlésemre. Az eredeti recept Brigitől, a Degeszpocak háziasszonyától származik, köszönet érte.

Hozzávalók
1 kg liszt ebből 80 dkg fehér, 20 dkg teljes kiőrlésű búza vagy rozsliszt
20 g friss élesztő
10 dkg margarin
24 g só
12 g cukor
450 ml langyos víz
1 kanál étolaj a tepsi kenéséhez

A dagasztáshoz egy nagyméretű IKEA Blada fémtálat használok, az alapanyagok összekeveréséhez és dagasztáshoz is tökéletes.

A száraz és szobahőmérsékletű hozzávalókat beleteszem a tálba, majd belemorzsolom az élesztőt is. A margarint megolvasztom, ráöntöm a keverékre, majd hozzáadok 4,5 dl vizet. A liszt minőségétől függ, hogy mennyi folyadékot vesz fel, szükség szerint további liszt szórható hozzá. 

Körülbelül 10-15 perc kézi dagasztás után puha és a tál falától elváló tésztát kapok. Ekkor letakarom a tálat konyharuhával és a hagyom a tésztát néhány órán keresztül kelni. Sütés előtt megkenek egy nagy tepsit olajjal. Nem mindenhol, csak ahol a kenyér lesz. A tepsibe beleborítom a megkelt tésztát, vizes kézzel megformázom majd vágok rá 4 csíkot. 

Hideg sütőbe teszem és 175 fokon kb. 75-80 perc alatt készre sütöm.

Egy kilós kenyér hűtőben tartva 5-6 napig megőrzi a finom ízét, puhaságát.

Az alapreceptet lehet még variálni, remek kalács készíthető, ha nincs a tésztában teljes kiőrlésű liszt és picit több cukor kerül bele. A fotón az első kenyerem látható, szerintem elég jól sikerült és nem tartott 5 napig megenni.

Kenyérsütés után
Kiskanál küldetés

Látsz valakit, vagy tudsz valakiről, akinek jólesne egy tál étel, egy pár cipő, ruha, vagy bármi, ami neked feleslegben van, neki meg nincs? Kérdezd meg, hogy adhatsz-e és ha úgy gondolod, akkor adj. Ami neked egy kiskanálnyi, neki lehet, egy egész tányér.

Egy hozzászólás “Mindennapi kenyerünk” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.